• icon Parlament és a Szent Korona
  • icon A pesti középkori városfal
  • icon Török emlékek Budán
  • icon Alcsúti arborétum
Parlament Parlament és a Szent Korona Kossuth tér, a Parlament és a Szent Korona megtekintése Bővebben
pesti középkori városfal Pest középkori városfal nyomában Séta a középkori városfalak és kapuk mentén Bővebben
Török emlékek Budán Török emlékek Budán A török fürdőkultúra és más emlékek Budán Bővebben
Alcsúti arborétum Alcsúti arborétum és Pannonhalma Kirándulás Pannonhalmára és az Alcsúti arborétumba Bővebben

A pesti belváros és a Budai vár épületeit, érdekességeit, hagyományait bizonyára sokan ismerik, de Budapest külvárosait már csak az ott lakók ismerik. Kőbányáról sokan tudják, hogy jelentős mészkő bányászata volt, Pest legnagyobb része (óvatos becslések szerint is minimum a fele) kőbányai mészkőből épült. De az már kevesen, hogy jelentős szőlőtermesztés is folyt a területen.

 

Kőbánya Budapest kőbányája, szőlőskertje és kultúrája

Kőbányán már a 13. században bányászták a könnyen faragható mészkövet, amelyet építkezésekhez használtak fel. Pest legnagyobb része (óvatos becslések szerint is minimum a fele)  kőbányai mészkőből épült. Kőbánya köveiből híres építészeti alkotások is születtek, például a Lánchíd, a Mátyás templom, a Szent István Bazilika, a Halászbástya, a Tudományos Akadémia és az Andrássy út számos palotája. Az évszázadok folyamán egyre több pince, pincerendszer maradt meg, amely először a bortermelést majd a sörgyártást segítette elő. A pesti szőlőültetvények 80%-a mai Kőbánya területén helyezkedett el, amelyek Budapest iparosításának hatására elpusztultak.
Mint minden településnek, Kőbányának is sajátos kultúrája alakult ki, ami az idők folyamán változott, de egyes elemeit az építészeti alkotásokon még ma is meg lehet tekinteni. Kőbánya is bővelkedik különleges, egyedülálló látványosságokkal, például a Csősztorony, a Szőlőfürtös feszület és a Szent László templom.

Kőbánya ékkövei - külvárosi városnéző séta

A városnéző séta alatt Kőbánya egyedülálló és különleges látványosságait (Szőlőfürtös feszület, Csősztorony, Szent László templom, Conti-kápolna, Mindenki Temploma (egykori Zsinagóga)) lehet megismerni kellemes, de érdekes séta keretében.

Csősztorony

 


Kőbányáról sokan tudják, hogy jelentős mészkő bányászata volt, de az már kevesen, hogy jelentős szőlőtermesztés is folyt a területen. A szőlőtermesztésre utaló két legjellemzőbb alkotás a Szőlőfürtös feszület és a Csősztorony. A Szőlőfürtös feszület Magyarországon egyedülálló abban, hogy a Krisztus tenyerében kőből faragott szőlőfürtök vannak. A Csősztorony az Óhegyen felépített romantikus épület, amely évtizedeken keresztül segítette a csőszök életét a tolvajokkal szemben.

 

Szent Imre templom

 A Szent László templom Kőbánya talán legismertebb műemléke. Színes mázas cserepei már messziről csalogatják az érdeklődőt, amely építésében a kor legismertebb művészi és mesterei (Lechner Ödön, Zsolnay Vilmos, Oppenheimer Ignác, Róth Miksa, stb.) vették ki részüket.

 

Ideje: jelenleg nincs kijelölt időpont

Kedves Érdeklődő! Örömmel tudatom, hogy megszületett második kisfiúnk, Andris kistestvére, Péterke:) 2017. január 18-án! Így a közeljövőben sajnos még mindig nem tudok indítani sétákat, kirándulásokat:(. Azonban ha felkeltették érdeklődésedet a honlapon található városnéző sétáim és kirándulásaim, akkor iratkozz fel a főoldalon található hírlevélre és értesítelek, amint ismét aktív leszek:)!

 

Részvételi díj: - Ft/fő. A részvételi díjat a séta találkozási pontjánál kell fizetni.
Előzetes jelentkezés szükséges Eszter megadott e-mail címén.
Jelentkezési határidő: -

További információk:
A városnézés szervezőjétől további információk kérhetők a megadott elérhetőségek egyikén.

Megrendelésre egy egyeztetett időpontban is megtartható a városnéző séta.

Kőbányáról sokan tudják, hogy jelentős mészkő bányászata volt, Pest legnagyobb része a kőbányai mészkőből épült. De az már kevesen, hogy jelentős szőlőtermesztés is folyt a területen. A külvárosi városnéző séta keretében felfedezheti Budapest egyik külvárosának nevezetességeit.
Kérem jelentkezzen a budapesti kultúrtörténeti városnéző sétákra is, hogy rövid, de érdekes séták keretében fedezhesse fel Budapest rejtett és ismert nevezetességeit, látnivalóit.
Vissza a budapesti kultúrtörténeti városnéző séták oldalra

Városnéző keresés

Városnézés hírlevél

Értesítés a következő eseményről és akcióról.

Facebook