• icon Parlament és a Szent Korona
  • icon A pesti középkori városfal
  • icon Török emlékek Budán
  • icon Alcsúti arborétum
Parlament Parlament és a Szent Korona Kossuth tér, a Parlament és a Szent Korona megtekintése Bővebben
pesti középkori városfal Pest középkori városfal nyomában Séta a középkori városfalak és kapuk mentén Bővebben
Török emlékek Budán Török emlékek Budán A török fürdőkultúra és más emlékek Budán Bővebben
Alcsúti arborétum Alcsúti arborétum és Pannonhalma Kirándulás Pannonhalmára és az Alcsúti arborétumba Bővebben

A pesti városfal Budapest egyik méltatlanul elhanyagolt történelmi emléke, ami a Belváros egyik büszkesége lehetne. Budapest lakói közül kevesen tudják milyen jelentős műemlék mellett mennek el naponta. A városnéző séta végighalad a pesti városfal mentén, amely során hihetetlen felfedezéseket tehet a városnéző séta részvevője.


A pesti középkori városfalak és kapuk

Hatvani kapu

"Másfél századdal ezelőtt mi volt még Pest?! Kőfallal körülkerített nagy falu. A mai Belváros volt a régiek egész Pestje. Ott, ahol a Váci-utca beleszalad a Gizella-térbe: ott volt a Váci kapu: a város egyik vége. A Váci kapu előtt, a mai Gizella-téren volt a fallal körülkerített temető. A Nemzeti Színházzal szemben, a Kossuth Lajos-utca végén állott a Hatvani kapu, a város másik vége. A mai Kálvin-térre szolgált a város harmadik kapuja: a Kecskeméti kapu. Ilyen volt Pest a XVIII. század derekán. Egyszer aztán azon vették észre magukat a pestiek, hogy kicsiny a város, nem férnek el benne. A falak fojtogatják Pestet, nem engedik nőni. Az élelmes polgárok úgy segítettek a bajon, hogy kívülről hozzáépítették a viskóikat a város falához. Az így támadt toldalék várost új világ-nak nevezték." (Pásztor Mihály: A régi Pest. Művészet, 1909)

A pesti városfal Budapest egyik méltatlanul elhanyagolt történelmi emléke, ami a Belváros egyik büszkesége lehetne. A középkori Pestet magas városfalak vettek körül, amelyen három kapun keresztül lehetet bejutni az ország egyik legnagyobb városába.

Pest középkori városfala nyomában - budapesti városnéző séta

Pesti városfal

 

A városnéző séta alatt a pesti városmagtól elindulva elsétálunk az északi kapuig majd a középkori városfalak mentén a többi kapu érintésével egészen a Dunáig tart a városnéző séta. A városfal maradványai, sőt egészen jó állapotban fennmaradt falmaradványok is felfedezhetők a séta során. A városnéző séta részvevője az előzetes regisztrációnak köszönhetően olyan helyekre is bejuthat, ahova csak kivételes alkalmakkor van lehetőség, továbbá érdekes és izgalmas látnivalókkal és történetekkel ismerkedhet meg.

 Tervezett útvonal: Március 15-e tér (Belvárosi Plébániatemplom) / Váci utca / Vörösmarty tér / Deák tér / Szervita tér / Astoria / Múzeum körút / Bástya utca

Ideje: jelenleg nincs kijelölt időpont

Kedves Érdeklődő! Örömmel tudatom, hogy megszületett második kisfiúnk, Andris kistestvére, Péterke:) 2017. január 18-án! Így a közeljövőben sajnos még mindig nem tudok indítani sétákat, kirándulásokat:(. Azonban ha felkeltették érdeklődésedet a honlapon található városnéző sétáim és kirándulásaim, akkor iratkozz fel a főoldalon található hírlevélre és értesítelek, amint ismét aktív leszek:)!

Részvételi díj: - Ft/fő. A részvételi díjat a séta találkozási pontjánál kell fizetni.
Előzetes jelentkezés szükséges Eszter megadott e-mail címén.
Jelentkezési határidő: -

További információk:
A városnézés szervezőjétől további információk kérhetők a megadott elérhetőségek egyikén.

Korábban tartott városnéző séta alatt készült képeket a facebook-on meg lehet tekinteni.

Megrendelésre egy egyeztetett időpontban is megtartható a városnéző séta.

A pesti városfal Budapest egyik méltatlanul elhanyagolt történelmi emléke, ami a Belváros egyik büszkesége lehetne. A városnéző séta végighalad a pesti városfal mentén, amely során hihetetlen felfedezéseket tehet a városnéző séta részvevője.
Kérem jelentkezzen a budapesti kultúrtörténeti városnéző sétákra is, hogy rövid, de érdekes séták keretében fedezhesse fel Budapest rejtett és ismert nevezetességeit, látnivalóit.
Vissza a budapesti kultúrtörténeti városnéző séták oldalra

Városnéző keresés

Városnézés hírlevél

Értesítés a következő eseményről és akcióról.

Facebook