• icon Parlament és a Szent Korona
  • icon A pesti középkori városfal
  • icon Török emlékek Budán
  • icon Alcsúti arborétum
Parlament Parlament és a Szent Korona Kossuth tér, a Parlament és a Szent Korona megtekintése Bővebben
pesti középkori városfal Pest középkori városfal nyomában Séta a középkori városfalak és kapuk mentén Bővebben
Török emlékek Budán Török emlékek Budán A török fürdőkultúra és más emlékek Budán Bővebben
Alcsúti arborétum Alcsúti arborétum és Pannonhalma Kirándulás Pannonhalmára és az Alcsúti arborétumba Bővebben

A török hódoltság alatt a törökök mecseteket, derviskolostorokat, karavánszerájokat és a helyi adottságokat kihasználva fürdőket építettek. A török fürdőkultúra alapozta meg Budapest mai gyógyfürdőkben gazdag fürdőkultúráját. A török emlékek nyomába szervezett városnéző séta alatt a török kor építészeti nevezetességeit, emlékeit, kultúráját, életvitelét fedezhetjük fel és török fürdőkbe is bepillantást lehet nyerni.


Törökök Budán és Pesten

török dzsámi

1541-ben a törökök elfoglalták Buda várát, és itt alakították ki közigazgatási központjukat. Új korszak kezdődött Buda és Pest történelmében. A törökök mecseteket, derviskolostorokat, karavánszerájokat és a helyi adottságokat kihasználva fürdőket építettek. A török fürdőkultúra alapozta meg Budapest mai gyógyfürdőkben gazdag fürdőkultúráját, a ma is üzemelő négy budai törökfürdő a török hódoltság elejéről valók. 
A török időkben Buda az Oszmán Birodalom nyugati részének egyik legjelentősebb települése lett, virágzó iparral és kereskedelemmel.

 

 

Kereszt és félhold: török emlékek Budán - városnéző séta

Gül baba török türbéje

 

Budapest híres gyógyfürdői mentén haladva a török kor építészeti nevezetességeit, emlékeit, kultúráját, életvitelét fedezhetjük fel a városnéző séta alatt. A séta során fürdőket, dzsámikat, török imafülkéket, iskolákat lehet megismerni, majd a séta lezárásaként a különleges, hangulatos Gül baba türbéje meglátogatása után csodálatos budapesti panorámában lehet gyönyörködni.

Tervezett útvonal: Rác fürdő / Rudas fürdő / Török temető / Tojgun pasa dzsámija / Király fürdő / Császár fürdő / Gül baba türbéje és rózsakert

 

Ideje: jelenleg nincs kijelölt időpont

Kedves Érdeklődő! Örömmel tudatom, hogy megszületett második kisfiúnk, Andris kistestvére, Péterke:) 2017. január 18-án! Így a közeljövőben sajnos még mindig nem tudok indítani sétákat, kirándulásokat:(. Azonban ha felkeltették érdeklődésedet a honlapon található városnéző sétáim és kirándulásaim, akkor iratkozz fel a főoldalon található hírlevélre és értesítelek, amint ismét aktív leszek:)!


Részvételi díj: - Ft/fő. A részvételi díjat a séta találkozási pontjánál kell fizetni.
Előzetes jelentkezés szükséges Eszter megadott e-mail címén.

További információk:
A városnézés szervezőjétől további információk kérhetők a megadott elérhetőségek egyikén.

Korábban tartott városnéző séta alatt készült képeket a facebook-on meg lehet tekinteni. A török sétáról készített blogbejegyzést ajánlom szeretettel.

Megrendelésre egy egyeztetett időpontban is megtartható a városnéző séta.

A török emlékek nyomába szervezett városnéző séta alatt a török kor építészeti nevezetességeit, emlékeit, kultúráját, életvitelét fedezhetjük fel és török fürdőkbe is bepillantást lehet nyerni.
Kérem jelentkezzen a budapesti kultúrtörténeti városnéző sétákra is, hogy rövid, de érdekes séták keretében fedezhesse fel Budapest rejtett és ismert nevezetességeit, látnivalóit.
Vissza a budapesti kultúrtörténeti városnéző séták oldalra

Városnéző keresés

Városnézés hírlevél

Értesítés a következő eseményről és akcióról.

Facebook